Lichtadvies voor een stralend project


Lichtadvies dient gegeven te worden in totaliteit en houdt dus best rekening met zowel interieurverlichting als tuinverlichting. Lichtadvies wordt gegeven op maat en dient per project bekeken te worden. Met lichtadvies van een professional krijgt u een mooi resultaat. We geven alvast enkele tips betreffende lichtadvies.    

Lichtadvies gebaseerd op een lichtstudie en lichtplan

Aan de basis van een goede verlichting ligt een lichtstudie. Aan de hand van een lichtstudie wordt bepaald welke verlichtingspunten en aanvullende verlichting nodig is. Hierbij houden we rekening met de grootte en de functie van de ruimte en de activiteiten die er kunnen plaatsvinden. Na het maken van een grondige lichtstudie kan een lichtplan opgesteld worden waarbij de lichtpunten, de positie en de richting van de verlichting bepaald worden.

Lichtadvies voor elk project

Bij het maken van een lichtstudie en lichtplan wordt ook rekening gehouden met de bouwstijl en het beschikbare budget. Eens de lichtstudie en het lichtplan zijn uitgewerkt, worden de meest geschikte armaturen geselecteerd. Elk project dient een unieke aanpak te genieten. Zo zal het lichtadvies voor een woning helemaal anders zijn dan die voor een bureel, horecazaak, of winkel.

Tips op gebied van lichtadvies

Voor vakkundig lichtadvies kan men best beroep doen op de hulp van een professional. Wij geven alvast enkele tips.

Lichtadvies 1: praktisch en design

De verlichting van een ruimte kan in grote mate invloed hebben op hoe men zich in die ruimte voelt. Met een aangepaste verlichting wordt in elke ruimte de juiste sfeer gecreëerd, en wordt gezorgd voor een aangename beleving van het interieur. In de eerste plaats dient de verlichting dus aangepast te zijn aan de ruimte en het doel. Goede verlichting is functioneel, sfeervol en energievriendelijk. Verlichting dient mooi te zijn vormgegeven maar ook efficiënt.

Lichtadvies 2: verschillende lichtzones

Er wordt gestreefd naar een goede balans tussen design en licht. Het is interessant te gaan verlichten in zones, terwijl we er rekening mee dienen te houden dat in de hedendaagse woning afgebakende zones vervagen.  Het combineren van verschillende verlichtingstypes is hierbij noodzakelijk, waarbij basisverlichting aangevuld wordt met andere verlichtingstypes.

Lichtadvies 3: schaduwen vermijden

Bij het indelen van verlichtingszones dien je erop te letten dat werkzones zeker geen schaduwen kennen. Hiervoor worden verschillende lichttypes gecombineerd. Zorg er daarom voor dat de directe verlichtingselementen van verschillende zijdes komen. Verlichting mag ook nooit verblinden.

Lichtadvies 4: veel sfeerverlichting

Sfeerverlichting maakt je woning aangenaam vertoeven. Ze is meestal dimbaar en beschikbaar in verschillende tinten. Bij sfeerverlichting kan gebruik gemaakt worden van directe, indirecte en diffuse verlichting. Kies hierbij voor originele verlichtingsarmaturen, veel indirecte verlichting en accentverlichting.

Lichtadvies 5: flexibele verlichting

Een lichtpunt hoort niet in het midden van een ruimte te worden geplaatst, wat vroeger wel vaak gebeurde. Ze worden wel geplaatst langs de wand of volgen de wand. Hou rekening met het polyvalente en flexibele karakter van een ruimte. Voor een leeshoek kan je daarom bijvoorbeeld best kiezen voor een staande lamp die verplaatsbaar is met de zetel. Dat zorgt mede voor een flexibele ruimte. Boven het salon kunnen spots geplaatst worden. Een staande lamp of tafellamp wordt gericht naar de salontafel en eettafel. De verlichting boven de eettafel dient echt boven de eettafel te zijn. Opnieuw is hier meer flexibiliteit wanneer gebruik gemaakt wordt van spots.

Voor uitgebreid, gepersonaliseerd en deskundig lichtadvies kan u beroep doen op de diensten van Lichtadvies Online. Onze ervaren medewerkers helpen u graag verder.

Er bestaan verschillende soorten verlichting, waaronder sfeerverlichting en design verlichting. Met professioneel lichtadvies wordt het eenvoudig om de juiste verlichting te kiezen in het aanbod aan verlichting online voor elke ruimte. Zo wordt voor u een lichtstudie in Gent opgemaakt en een lichtplan in Gent opgesteld.