Een lichtstudie verloopt steeds volgens weloverwogen methodes en berekeningen. De lichtstudie geeft per ruimte aan welk verlichtingstype en lichtintensiteit best kan gebruikt worden. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met persoonlijke wensen en levensstijl.

Lichtstudie in Gent voor professioneel lichtadvies

Om een gebouw of ruimte echt tot zijn recht te laten komen, is de juiste verlichting nodig.  Afhankelijk van het doel en de gewenste sfeer, is met verlichting alles mogelijk. Professioneel lichtadvies kan dan ook een grote meerwaarde betekenen, en wordt vooraf gegaan door een grondige lichtstudie. Tijdens de lichtstudie wordt het lichttype en de lichtintensiteit bepaald. Licht bepaalt in grote mate de sfeer in een ruimte. Een lichtstudie houdt rekening met de behoeftes aan licht.

Lichtstudie in Gent door een vakkundig lichtadviseur

Voor wie kiest voor kwaliteitsvolle verlichting is een lichtstudie zeker aan te raden. Een goede verlichting creëert de gewenste sfeer, is functioneel, en energievriendelijk. Een lichtadviseur maakt een weloverwogen lichtstudie afgestemd op elk specifiek project die een eigen persoonlijke aanpak vereist. De lichtarchitect werkt een plan uit dat duurzaam voldoet aan de lichtbehoefte van de ruimte.

Goed van start met een lichtstudie in Gent

Bij een nieuwbouw is er veel om aan te denken. Zoveel dat men soms de verlichting uit het oog zou verliezen. Nochtans heeft deze een grote invloed op de ruimte. Daarom is het belangrijk om hier tijdig aan te denken. Licht bepaalt in grote mate de sfeer in de ruimte. De lichtstudie, lichtontwerp, en lichtplan wordt idealiter aangemaakt voor aanvang van de elektriciteitswerken.

De vele mogelijkheden van een lichtstudie in Gent

Met de juiste verlichting krijgt een woning, winkel, of kantoor, de juiste stijl aangemeten. Een lichtstudie kan ook rekening houden met lichtautomatisering. Deze automatisering kan bijdragen aan het gevoel van comfort en veiligheid, en kan u helpen besparen op de energiefactuur. Aan de hand van domotica is elektronische communicatie tussen verschillende elektronische toestellen mogelijk.

Lichtstudie in Gent garandeert vakkundig resultaat

Tijdens de lichtstudie worden de te verlichten ruimtes eerst besproken samen met de klant. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van tekeningen, schetsen, en foto’s. Tijdens het eerste gesprek bespreekt de lichtadviseur de wensen, smaak, stijl, en budget met de klant. Ook wordt het plan van de ruimte bekeken, en wordt de functie van de ruimte besproken.

Bij een lichtstudie hoort de opmaak van een lichtplan, het opstellen van een offerte op basis van het lichtplan, een plakboek met verlichtingssuggesties, een technische fiche, een 3D uitwerking van de ruimte, en de eindbespreking van het project.

De opmaak van een lichtplan is belangrijk bij de verbetering van de verlichting in een ruimte. Op basis van het plan worden lichtpunten bepaald, en worden lichtarmaturen voorgesteld. Hierbij wordt rekening gehouden met persoonlijke wensen en levensstijl. Het plan vermeldt een gemaakte selectie aan armaturen, technische informatie, en afbeeldingen. De technische fiche bevat een overzicht per ruimte met de voorziene verlichting en de technische specificaties hiervan. 

Voor een goede lichtstudie wordt gebruik gemaakt van het grondplan van de ruimte, de aanzichten en de doorsneden, een uitgewerkt interieurplan, foto’s van de ruimte, stalen van de gebruikte kleuren en materialen in de ruimte. Er wordt rekening gehouden met lichtsterkte en kleurtemperaturen. Alles wordt steeds eerst grondig met de klant overlopen samen met de offerte, alvorens over te gaan tot de uitvoering.

Met moderne berekeningsprogramma’s en vakkundige kennis maken lichtadviseurs een grondige lichtstudie op. Lichtberekeningen worden gemaakt aan de hand van gespecialiseerde software. OptiWIn 3D PRO (GLAMOW) omvat een 3D-editor, LENI berekeningen voor de energierichtlijnen, en de mogelijkheid tot het importeren van 3D-modellen. DIALux is een universeel programma voor zowel binnen- als buitenverlichting. De software van Relux is dan ook weer veel gebruikt voor lichtberekeningen en visualisatie. 

Met professioneel lichtadvies wordt het eenvoudig om de juiste verlichting te kiezen in het aanbod aan verlichting online voor elke ruimte. Zo wordt voor u een lichtplan in Gent opgesteld. Er bestaan verschillende soorten verlichting, waaronder sfeerverlichting en design verlichting. Kies daarom voor vakkundig lichtadvies