Verschillende soorten verlichting bij Lichtadvies


Voor het creëren van efficiënte en esthetische verlichting dient de juiste verlichting gekozen te worden uit de waaier aan verlichtingssoorten. Het is van belang om de juiste soorten verlichting te bepalen. Daarnaast dient deze ook te voldoen aan de wetten omtrent verlichting. Om een ruimte optimaal te verlichten, worden vaak verschillende verlichtingsbronnen gecombineerd.

De verschillende soorten verlichting

Een eerste onderscheid intussen de soorten verlichting kan gemaakt worden tussen basisverlichting, functionele verlichting, en sfeerverlichting.

Basisverlichting

De basisverlichting is algemeen en indirect. Ze wordt centraal in de ruimte gehangen, en verlicht de hele ruimte zonder schaduwvorming. Deze verlichting biedt snel overzicht over de ruimte waardoor de ruimte groter oogt, en het licht wordt weerkaatst via muren en plafond. Omdat ook contrasten verminderd worden, helpt deze verlichting ook om vermoeiende ogen te voorkomen.

Functionele verlichting

De functionele verlichting bestaat uit een lichtstraal die zich concentreert op een bepaalde plaats voor een specifieke activiteit met directe verlichting. Deze verlichting dient gecombineerd te worden met basisverlichting om schaduwvorming te vermijden. Met dit gerichte licht is het aangenamer en veiliger werken, zijn details goed zichtbaar, en wordt vermoeide ogen tegen gegaan.

Accentverlichting

De accentverlichting is een directe verlichting die alleen een bepaald object verlicht. Om het gewenste effect te verkrijgen, dient het gebruik ervan beperkt te worden. Vaak wordt gekozen voor spotjes of wandlampen. Deze zijn eenvoudig richtbaar en zorgen voor een goede zichtbaarheid van de details.

Sfeerverlichting

De sfeerverlichting verspreidt zacht indirect en diffuus licht, en zorgt voor een warme lichtspreiding. Deze kan gecreëerd worden door basisverlichting te dimmen, of met behulp van een schemerlamp. Verlichtingsobjecten kunnen ook het interieur helpen aankleden.

Een verder onderscheid tussen de soorten verlichting kan gemaakt worden tussen directe of diffuse verlichting.

Directe verlichting

Directe verlichting kan rechtstreeks zijn om een object specifiek te belichten. Daarnaast wordt direct licht ook gebruikt als algemene verlichting. Dan gebruikt men lampen met een brede stralingshoek, zoals spots, en kan men kiezen voor diffuus licht voor de hele ruimte, waarbij het licht eerst gefilterd wordt. Bovendien dienen er meerdere lichtbronnen geplaatst te worden, als men kiest voor directe verlichting als basisverlichting. Zo kan men schaduwvorming tegen gaan, en zoveel mogelijk lichtspreiding creëren.

Indirecte verlichting

Ook indirect licht kan gebruikt worden om onrechtstreeks de hele ruimte te verlichten via de wanden als reflecterende vlakken. Deze kan als basisverlichting gebruikt worden, en zorgt voor een open sfeer. Omdat zowel het doel van een ruimte als van verlichting kan variëren, is het aan te raden verschillende soorten verlichting te combineren, en te kiezen voor gemengd licht.

Passende verlichting met soorten verlichting

Omdat verlichting een belangrijke invloed kan hebben op onze emoties, gedrag, en welzijn, wordt het belang van de juiste verlichting steeds meer naar waarde geschat. In de woonkamer dient de verlichting eenvoudig te worden aangepast aan de activiteit van het moment, waardoor deze grote flexibiliteit vraagt. Bij het opstellen van doordachte verlichting in de woonkamer dient de ruimte in verschillende  zones en lagen opgesplitst wordt. Daarbij wordt eerst nagedacht over de indeling van de ruimte en daarna over de indeling van de verlichting. In de badkamer is veiligheid de absolute prioriteit, maar ook voldoende heldere verlichtingsmogelijkheden zijn noodzakelijk.

Gebruiksmogelijkheden van soorten verlichting

Het is belangrijk om voor de ruimte de juiste verlichting te kiezen. Deze wordt bepaald door de ruimte zelf, de gewenste sfeer, de nodige lichteffecten, en de gevraagde lichtdimensies in een ruimte. Het is de kunst om een juiste balans te vinden in de verschillende soorten verlichting, en deze goed op elkaar af te stemmen. Daarnaast kan de verlichting ook de kleurweergave in de ruimte beïnvloeden.

Aan de hand van een domoticasysteem kan diverse verlichting bestuurt worden via signalen en afstandsbediening. Met domotica is de bediening van de diverse verlichting eenvoudig aanpasbaar. Met een bewegingsdetector kan de verlichting aangaan wanneer er beweging wordt geregistreerd in de ruimte. Met een lichtgevoelige detector gaat de verlichting automatisch aan als het donker wordt. Met een contactdetector kan de verlichting aan gaan wanneer iemand de deur opent om in de ruimte te komen. 

Sfeerverlichting en design verlichting zijn maar enkele van de vele verschillende soorten verlichting. Met professioneel lichtadvies wordt het eenvoudig om de juiste verlichting te kiezen in het aanbod aan verlichting online voor elke ruimte. Zo wordt voor u een lichtstudie in Gent opgemaakt en een lichtplan in Gent opgesteld. Kies voor deskundig lichtadvies