Passende verlichting kiezen met Lichtadvies


Het is niet altijd eenvoudig om voor elke ruimte steeds de passende verlichting te kiezen. Zeker bij nieuwbouw of renovatie, is het meer dan de moeite de waard om er tijdig aan te denken en de hulp van een lichtadviseur in te roepen.

Welke lampen om de juiste verlichting te kiezen?

Om de juiste verlichting te kiezen, dient men eerst te bepalen wat het doel er van is en  welke activiteiten plaatsvinden in de ruimte. Het aantal bestaande soorten lampen is heel divers. Zo kan het hierbij gaan om vloerlampen, tafellampen, wandlampen, plafondlampen, en pendellampen, spots, hanglampen. Spotverlichting is één van de vaakst gebruikte verlichtingstypes. Daarnaast kan gekozen worden voor diffuus, direct, en indirect licht. Vervolgens dient men een keuze te maken uit de verschillende soorten lampen. Heldere lampen worden best gebruikt bij een armatuur met helder glas, matte lampen worden best gebruikt bij een armatuur met mat glas.

Gloeilampen zijn vaak goedkoop en bestand tegen veel aan- en uitschakelen. Wegens de korte levensduur en het hoge elektriciteitsverbruik worden ze sinds half 2012 niet langer verkocht in Europa. Ze zetten namelijk slechts een klein percentage om in licht, de rest gaat verloren aan warmte. Ze zijn meest interessant voor plaatsen waar men veel het licht aan- en uit dient te schakelen.

Halogeenlampen geven wit gebundeld licht en zijn goed als accentverlichting. Ze hebben een langere levensduur, maar hun verbruik ligt nogal hoog. Halogeenlampen en spotjes zijn uitermate geschikt om accenten te leggen.

Fluorescentielampen, zoals de tl-lamp en de spaarlamp, zijn goedkoper,  zorgen voor grotere lichtopbrengsten, en hebben een langere levensduur. Spaarlampen zijn intussen in alle vormen verkrijgbaar. Hun grootste nadeel, dat ze minder gezellig licht gaven, zijn ze intussen tegengegaan. Ze geven hun volle lichtopbrengst  echter pas als ze al even branden. De nieuwste spaarlampen bestaan reeds in versies in peervorm, zonder knipperen bij het opstarten, en met warmer licht. TL-lampen bestaan intussen ook in verschillende vormen en aangename lichtkleuren en zelfs met dimmogelijkheden. 

Led-verlichting is de meest energiezuinige vorm van verlichting. Ze heeft bovendien een lange levensduur, en kan perfect ingebouwd worden. Met hun vele mogelijkheden zijn leds perfect voor gekleurd licht en voor lichteffecten, en als oriëntatieverlichting om een ruimte af te bakenen. Ze wordt ook steeds vaker gebruikt als algemene verlichting, maar ze zijn wel prijziger in aanschaf, en de lichtopbrengst is niet al te hoog.  LED lampen bieden ook diverse mogelijkheden, waardoor het spelen wordt met licht en haar kleur.

Er bestaan verschillende soorten LED’s. Zo bestaan er onder andere standaard LED’s die beperkingen ondervinden op gebied van vermogen. SMD-LED’s hebben een langere levensduur en geen lens waardoor de lichthoek groter is. High Power LED’s hebben een zeer krachtige lichtbundel, en koelribbels om de warmte af te leiden.  Bij COB LED’s  staan vele kleine LED’s dicht bij elkaar gemonteerd. Zo wordt het effect gegeven van een lichtpaneel voor een homogener licht.

Welke armaturen om de juiste verlichting te kiezen?

Daarnaast bestaan er ook verschillende soorten armaturen om de best passende verlichting te kiezen. Zo zijn er lusters, pendels, wandlichten, plafondlichten, vloerlampen, tafellampen, leeslampen, bureaulampen, spotarmaturen, en TL-armaturen.

Wandlampen geven sfeer en zijn goed als indirecte verlichting. Ze kunnen de ruimte een andere dimensie geven.

Vloerverlichting is een discrete verlichtingsvorm die ingebouwd wordt op dezelfde hoogte als de vloer. Vaak worden leds gebruikt, mede omdat ze weinig plaats vragen.

Staanlampen worden zowel gebruikt als diffuus licht, als directe verlichting.

Tafellampen zorgen voor een gezellige verlichting en kunnen perfect bijlichten.

Hanglampen hangen aan het plafond en worden verbonden met een luchter of meerdere aansluitpunten.

Spots zorgen voor gericht licht en zijn ideaal voor aan het plafond. Ze kunnen zowel ingebouwd worden als op een lichtpunt geplaats worden.

Het belang van de juiste verlichting te kiezen

De verlichting is afhankelijk van de ruimte en het doel. Zo vraagt de woonkamer een ander verlichting dan de keuken, en de badkamer, of de slaapkamer, en zo verder. Zo zal voor de badkamer ook extra aandacht nodig zijn voor de veiligheid van de verlichting, waarbij men rekening dient te houden met de veiligheidsvoorschriften van AREI (Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties).

Verlichting heeft een belangrijke invloed op hoe een ruimte ervaren wordt. Daarnaast is het aangeraden de juiste verlichting te kiezen, om zo de energiefactuur te drukken. 

Met professioneel lichtadvies wordt het eenvoudig om de juiste verlichting te kiezen in het aanbod aan verlichting online voor elke ruimte. Zo wordt voor u een lichtstudie in Gent opgemaakt en een lichtplan in Gent opgesteld. Sfeerverlichting en design verlichting zijn maar enkele van de vele verschillende soorten verlichting. Kies voor vakkundig lichtadvies